HDK-PS project 1

1972 911 2.4T wordt omgebouwd naar "Carrera 3.0"


De ombouw van de motor


Uiteindelijk is de 2.4 motor helemaal uit elkaar geweest en opnieuw weer opgebouwd. De uitlaat is door middel van een speciaal proces, dat flamespray genoemd wordt, voorzien van een aluminium coating. Een aantal keer heb ik de motor in de loop der tijd uit de auto gehaald en weer gemonteerd.
Al het plaatwerk van de motor is gespoten. Enkele onderdelen zijn opnieuw verzinkt. En heel veel onderdelen zijn alleen maar goed schoon gemaakt. Het blok zag er uit om zo in een vitrinekast te plaatsen. Maar inwendig was hij eigenlijk gewoon op. De keuze was dus een complete revisie of op zoek gaan naar een ander blok.
Omdat de 2.4 niet meer bij de huidige carrosserievorm hoorde heb ik besloten op zoek te gaan naar een zwaardere motor. De keuze werd makkelijk gemaakt toen ik in contact kwam met de eigenaar van een 911 SC met 3.0 liter motor. Hij stond op het punt een 3.6 blok te monteren. Ik heb dus nog in zijn auto kunnen rijden voor de motor die ik zou kopen gedemonteerd werd. Een goed werkend blok, met versnellingsbak, alle elektronica en alle bedrading.
Ook deze motor heeft eerst een grondige opknapbeurt gekregen voor ik hem heb ingebouwd. De metamorfose bleek nog niet mee te vallen. Alle leidingen en elektrische aansluitingen moesten aangepast worden. Tenslotte ging de 3.0 terug op de plek waar hij thuis hoorde, achter in een 911. Het rijden was een feest. Maar al gauw kwam ik er achter dat er naast de zwaardere motor ook wel iets aan de remmen en de ophanging gedaan moest worden.